Waarom is reguleren van cryptocurrency zo belangrijk?

Verschillende landen bekijken hoe ze cryptocurrency zo goed mogelijk kunnen reguleren. Ook Europese landen zijn hier druk mee bezig. Voor cryptocurrencybeleggers een nachtmerrie: toch onderschatten ze de noodzaak hiervan.
Er wordt gedacht dat overheden tegen cryptocurrency zijn. Dit is helemaal niet het geval, ze zijn alleen tegen criminele praktijken. Denk maar eens aan terrorisme dat met behulp van Bitcoin of andere cryptomunten gefinancierd wordt. Of het witwassen van geld dat via Bitcoinhandelaren loopt.

 

Daarnaast zijn er zorgen over schulden die burgers aangaan. Door de grote koersschommelingen verliezen sommige beleggers veel geld. Dit is de reden waarom sommige creditcardmaatschappijen hebben besloten om de aankoop van cryptocurrency via creditcard niet langer mogelijk te maken. Dit is een regulering die ten gunste van de belegger komt.

 

Zo gaat Zuid-Korea ermee om

In Zuid-Korea zijn de eerste regels omtrent de handel opgedoken. Handelsbeurzen werken via het Know Your Customer principe. Dit betekent dat privacygegevens van cryptocurrency beleggers bekend moet zijn bij de handelsbeurs of gekoppelde bank. Met deze wet- en regelgeving wil Zuid-Korea witwaspraktijken en criminele activiteiten voorkomen.

 

Dit wil Europa

Soortgelijke regels zullen in de toekomst ook gelden voor andere Aziatische landen, Amerika en Europa. Ieder land bepaalt zijn eigen regels. Toch is duidelijk dat alle landen samen hetzelfde achterliggende idee hebben: het voorkomen van duistere zaken en het beschermen van burgers.

 

Regulatie is goed voor het voortbestaan van cryptocurrency

Zonder regulatie komt het voortbestaan van cryptocurrency in het gedrang. Stel je voor dat iedereen zijn toevlucht kan nemen tot anonimiteit. Van de ene kant fijn dat niemand je in de gaten houdt, maar het heeft ook zijn nadelen.

 

Spaartegoeden tot €100.000 vallen in Nederland onder het depositogarantiestelsel. Dit is een regulering waarmee spaarders verzekerd zijn van hun spaartegoeden: ook wanneer de bank omvalt. Dit is een typisch voorbeeld van regulatie waarbij we niet anoniem zijn.

 

Beleggen in aandelen oftewel aandelenbeurzen zijn ook gebonden aan regulatie. Zo moeten beursgenoteerde bedrijven belangrijke informatie met hun aandeelhouders delen. Doen ze dit niet en krijgt de belegger hierdoor te maken met verlies, dan kan deze een schadeclaim indienen. Ook weer een vorm van regulatie waarbij we goed beschermd worden.

 

Hebben we bij cryptocurrency ook recht op bescherming? Nee, dit is niet het geval. Toch is het belangrijk dat er regelgeving komt zodat we niet meedoen aan duistere zaken. Indirect zorgt de regelgeving ervoor dat terrorisme bestreden wordt. Ook zorgt het ervoor dat iedereen netjes zijn belasting betaalt. Vind je het betalen van belasting vervelend? Wij ook, maar met de belastingopbrengsten worden wel de scholen van onze kinderen, kunst en cultuur en veiligheid van ons land gefinancierd.
Regelgeving is van invloed op de koers

Tot nu toe hebben alle nieuwe regelgeving geen positief effect op de koersen gehad. De afgelopen weken zijn zowel Bitcoin als andere cryptocurrency flink gedaald. Sommige cryptomunten lieten een verlies van meer dan 90% zien. Toch geloven we dat alle regulatie op de lange termijn een positief effect gaat krijgen. Mensen moeten alleen even door het negatieve sentiment heenkijken. En dat is moeilijk wanneer je portefeuille op verlies staat.