Moet ik cryptocurrency kopen?

De vraag waar velen mee zitten: moet ik cryptocurrency kopen of niet? Gelijk een lastige vraag, omdat er voor-en nadelen aan cryptocurrency zitten. Het grote voordeel zijn de soms snelle koersstijgingen. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn veel winst te maken. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, en dit geldt zeker voor alle crypromunten.

 
 

Voordelen cryptocurrency

Laten we eerst maar met het positieve gedeelte beginnen: de voordelen van cryptocurrency. Hieronder vind je de meest belangrijke voordelen:

 

  • Decentraal
  • Ruime keuze
  • Alternatief betaalmiddel
  • Grote koersschommelingen

 

Cryptocurrency zijn decentraal. Er wordt veel gezocht op decentraal betekenis. Het komt er kortgezegd op neer dat er geen bank of overheid aan te pas komt. Alles wordt gecontroleerd en gereguleerd vanaf een netwerk van computers. Er is dus geen één leider of verantwoordelijke aan te wijzen.

 

Met meer dan 1500 verschillende cryptomunten is er altijd voldoende keuze. Van het bekende bitcoin of ethereum tot ICO’s (nieuwe cryptomunten). Wie het slim aan wil pakken belegt in verschillende cryptocurrency.

 

Bitcoin en andere cryptocurrency zijn een mooi alternatief betaalmiddel. Het is bij verschillende bedrijven mogelijk om te betalen met de meer bekende cryptomunten. Restaurants, internetbedrijven of webwinkels:  de mogelijkheden zijn groot.

 

Dankzij de grote koersschommelingen is het mogelijk om op korte of lange termijn veel winst te maken. Met de komst van futures is het zelfs mogelijk om in te zetten op koersdalingen.

 

Nadelen cryptocurrency

Moet ik cryptocurrency kopen naar aanleiding van bovenstaande voordelen? Nee, want er zijn ook zeker nadelen aan verbonden. De volgende nadelen van cryptocurrency kunnen een rol spelen:

 

  • Niet allemaal betrouwbaar
  • Soms hoge transactiekosten
  • Koersen kunnen flink dalen
  • Geen depositogarantiestelsel

 

Cryptomunten zijn niet allemaal even betrouwbaar. Zo ging in november 2017 de Nederlander ‘Joost van Doorn’ er dankzij zijn ICO Confido met €300.000 vandoor. ICO’s worden veel gebruikt door oplichters: wees daarom gewaarschuwd.

 

Met name bitcoin kampt met zeer hoge transactiekosten. Deze kosten liepen eerder op tot wel $40 per transactie. Voor het overmaken van bitcoin ter waarde van $10 betaalde je dus gemakkelijk het viervoudige aan transactiekosten. Nu de populariteit van bitcoin wat afneemt, nemen ook de transactiekosten af.

 

De koersen kunnen in korte tijd tot wel meer dan 50% dalen. Dalende koersen zijn vaak het gevolg van onzekerheid, slecht nieuws of ter correctie. Cryptobeleggers moeten dus wel over stalen zenuwen beschikken.

 

Cryptocurrency vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat er nooit recht is op vergoeding of teruggave wanneer een cryptomunt verdwijnt.

 
 

Hoeveel moet ik investeren?

Ruim 18% van alle cryptobeleggers koopt cryptocurrency met geleend geld. Dit kan goed uitpakken, maar ook op een drama uitlopen. Onlangs zagen we hoe een belegger met geleend geld voor €30.000 de cryptomunt Gulden aankocht. De pech was met hem: hij kocht toevallig op het hoogste koersmoment. De Guldenkoers kelderde, en hij verkocht in paniek met verlies. Schade: ruim €21.000. Daar ben je wel even voor aan het werk.

 

Koop nooit maar dan ook nooit met geleend geld. De koersen schommelen zo hard, dat het een wilde gok blijft. Investeer alleen met geld dat ook gemist kan worden. Simpel gezegd: hou er rekening mee dat de investering op voorhand al kwijt is.

 

Hoeveel investeren? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. De een heeft er €10.000 voor over, terwijl de ander €50 al veel vindt. Er wordt wel een geadviseerd dat 1% van het totale vermogen in cryptocurrency zou moeten zitten. Dat vinden wij best wel een goed plan.