Masternode beginnen, de wereld van crypto nader uitgelegd

Wie zich bezighoudt met cryptocurrency komt vroeg of laat de term masternode tegen. Wat is een masternode en wat kun je ermee? We leggen alles uit over masternode coins, de masternode list en hoe je hier geld mee kunt verdienen.Wat is een masternode

Een van de meest gestelde vragen: wat is een masternode? Een masternode maakt deel uit van het peer-to-peer protocol, bijvoorbeeld het Bitcoin netwerk. Het zorgt voor een hogere beveiliging en maakt frauderen vrijwel onmogelijk.

De (gewone) node valideert iedere transactie. Wanneer de transactie is goedgekeurd wordt deze doorgestuurd naar de miners. Deze miners controleren de transacties in de blockchain.

 

Verschil tussen masternode en gewone node

Een node werkt op het peer-to-peer netwerk. Er zijn meer dan 12000 nodes wereldwijd actief en openbaar. Sommige cryptocurrencies beschikken over een masternode. Deze uitgebreide node voert meer taken uit dan de gewone node.

Een gewone node verifieert alle transacties. Een masternode verhoogt ook nog eens de transactiesnelheid of zorgt voor een verhoogde privacy. Masternodes kunnen ook andere taken hebben.

 

Geld verdienen met een masternode

Een masternode bestaat niet uit zichzelf. Eigenaren van masternodes worden beloond voor hun geboden diensten. Iedereen kan een masternode draaien. Om ervoor te zorgen dat er niet gefraudeerd wordt, worden er een aantal coins als onderpand gevraagd. De minimale inleg varieert per cryptomunt. Het onderpand blijft in de blockchain vast staan zolang de masternode draait. Bij het opheffen van de masternode wordt de inleg terugbetaald.

 

Hoeveel verdien ik met een masternode?

De verdiensten of het return on investment (ROI) varieert van minder dan 1% tot wel 10% per jaar. Gemiddeld kun je rekenen op een inkomen van €5 tot meer dan €2000 per maand. De verdiensten bij de cryptomunt Dash liggen erg hoog, bij andere cryptomunten is dit vaak een stuk minder.

 

Masternode list

Niet alle cryptomunten werken met een masternode. Het is belangrijk om te bekijken welke masternode je kan laten draaien. Hiervoor is de masternode list of lijst erg handig. Er zijn momenteel meer dan 90 cryptocurrency die met masternode draaien. Dat zijn onder andere Lindacoin, Dash, Crown, Amsterdamcoin en Pivx. De inzet varieert van 112 coins (8 bit) tot 30 miljoen coins (Lindacoin).Wat kost een masternode?

De prijs voor het opzetten van een masternode hangt af van de actuele koers. Dit zijn de prijzen van de meest populaire masternodes:

  • Dash €377.000
  • CrowdCoin €243
  • Solaris €5169
  • Bitrad €241
  • Blocknet €69.817
  • Terracoin €878
  • Pivx €46.553
  • Crown €10.861

 

Dash en Pivx

De meest gebruikte masternodes zijn die van Dash en Pivx. Deze twee cryptomunten beschikken over goed geschreven codes. Zo is op de website van Dash de volledige documentatie te vinden. Zo lees je hoe je een Dash masternode zelf opzet.

 

Zelf een masternode opzetten

Wil je zelf een masternode opzetten, dan heb je eerst het aantal benodigde munten nodig. Koop deze via een cryptocurrency exchange zoals Binance, Coinbase of Litebit.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar een masternode server of een VPN server. Hier sluit je de computer op aan.

Het makkelijkste is om te kiezen voor een gehoste masternode. Ideaal voor mensen met weinig kennis op het gebied van blockchain en masternodes. Tegen een kleine vergoeding maak je gebruik van de hosting.  Met het onderpand behaal je een mooi rendement op je investering. Een aanbevolen hosted masternode is www.nodeshare.in. Deze ondersteunt munten zoals Syscoin, Fantasycash, Bitsend en Crown.

Voor een eigen masternode heb je een VPN nodig. Stel eerst het VPN in. Stuur het onderpand in en installeer de benodigde software. Start vervolgens de masternode.

 

Masternode groep

Voor een enkeling is het soms erg duur om zelf een masternode op te zetten. Daarom zijn er speciale masternode groepen in het leven geroepen. Hierbij betaal je jaarlijkse serverkosten en een servicefee. Uiteraard is er ook een inzet nodig, die bestaat uit een x aantal onderliggende cryptomunten.

Kies alleen voor een betrouwbare masternode groep. Deze zijn soms lastig te vinden. Vermijd masternode munten met een hoog ROI percentage. Dit geldt niet alleen voor masternode groepen maar ook voor het zelf opzetten van een masternode.

 

De masternode stoppen

Masternode beëindigen en de inzet terugkrijgen? Dit blijkt niet zo eenvoudig als gedacht. Het is belangrijk om te weten dat de masternode wallet niets anders is dan een speciaal wallet met een uitschakelknop. Bij het uitschakelen van deze knop zijn de munten in de portefeuille zichtbaar. Het is dus zaak om de server knop uit te schakelen of te stoppen. Vervolgens kunnen de munten naar een eigen wallet verstuurd worden.