Koersbewegingen cryptocurrency is niet logisch

Er zit een sterke correlatie tussen Bitcoin en andere cryptomunten. Onlogisch: dit is iets wat op een normale aandelenbeurs zelden voorkomt. De correlatie tussen cryptomunten laat zien dat het hier om een onstabiele en onvolwassen markt gaat.
Op aandelenbeurzen volgt elk aandeel zijn eigen koers. Kijken we naar de 25 grootste Nederlandse aandelen, dan is hier over het afgelopen jaar een groot verschil tussen de aandelen te zien. De grootste stijger was Galapagos met 50%, terwijl Altice in een jaar tijd ruim 58% is verloren.

 

Bij cryptomunten werkt het heel anders. Er wordt voornamelijk gekeken naar de koers van Bitcoin. Stijgt deze, dan stijgen nagenoeg alle cryptomunten mee. Andersom gebeurt precies hetzelfde: bij een daling van Bitcoin worden overige cryptomunten meegetrokken. Over het afgelopen jaar zien we binnen de top 20 van cryptomunten alleen maar steigers met meer dan 500%.

Correlatie tussen cryptomunten is ongezond

Deze duidelijke correlatie tussen cryptomunten oogt behoorlijk ongezond. Het betekent dat cryptocurrency afzonderlijk niet hun eigen koers kunnen varen. De hele markt wordt bepaald door nieuwsberichten, dit is vooral vanaf eind 2017 duidelijk te merken.

 

Bij een Bitcoincrash zijn beleggers alles kwijt

Met de koersdalingen van januari en februari 2018 nog vers in het geheugen dreigt ook in de toekomst een Bitcoin crash. Omdat verschillende cryptovaluta onafhankelijk van elkaar dezelfde koersbewegingen volgen, is het niet ondenkbaar dat bij een Bitcoin crash alles wordt meegetrokken. Minder verhandelbare cryptomunten zullen waarschijnlijk als eerste het nulpunt bereiken.

 

Het maakt dus niets uit of cryptovaluta beleggers de Bitcoin in hun portefeuille hebben of juist niet. Crasht de Bitcoin, dan crasht de hele portefeuille. Zelfs een portefeuille met ruime spreiding biedt dan ook geen garantie voor de toekomst.

 

Toch maar beleggen in gewone aandelen?

Is beleggen in gewone aandelen veiliger en beter? Over het algemeen kennen aandelen geen grote koersschommelingen zoals bij cryptovaluta het geval is. Dit betekent minder verlies op de korte termijn maar ook minder winst op de lange termijn. De meeste aandelenbeleggers weten een jaarlijks rendement van 6% tot 10% te halen.

 

Cryptocurrency beleggers behalen niet per definitie meer winst. In januari 2018 staat slechts een kwart van alle crypto beleggers op winst. Wie in 2010 al was ingestapt en tussentijds niet heeft verkocht, heeft anno 2018 wél een flinke winst behaald.