Gulden is de Nederlandse Bitcoin met toekomst

Binnenkort betaalt iedere Nederlander met de Gulden, een digitale valuta. Tenminste, zo is hoe oprichter Rijk Plasman het bedacht heeft. Langzamerhand wint de Gulden steeds meer terrein en lijkt het idee van de heer Plasman toekomst te hebben.
Het is allemaal begonnen met de Bitcoin, ontstaan in 2009. Idee achter de Bitcoin was het creëren van een digitale valuta, zonder dat overheden en banken hier grip op hebben. Aanleiding hiervoor was een krantenbericht, waarin stond dat er met belastinggeld financiële steun werd verleend aan banken.

 

De waarde van de eerste Bitcoin werd bepaald op basis van elektriciteitskosten voor het gebruik van de benodigde software. In 2010 werden de eerste bitcoins verhandeld. Vanaf dat moment ging het snel. De koers steeg en er kwamen alternatieve cryptomunten bij.

 

De Gulden is een altcoin, een alternatieve cryptomunt voor de Bitcoin. Deze kwam ruim 4 jaar na het ontstaan van de Bitcoin op de markt. Het achterliggende idee van de Gulden is precies hetzelfde als die van de Bitcoin, maar dan gericht op de Nederlandse samenleving. Daarnaast is het momenteel mogelijk om in een aantal andere landen met Gulden te betalen.

 

Gulden versus Bitcoin

Bitcoin is een groot succes geworden. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins beschikbaar, dat maakt deze cryptomunt juist zo zeldzaam en geliefd. De Bitcoin wordt dan ook als het nieuwe goud gezien. Dat is de Gulden niet, die als regulier/alternatief betaalmiddel moet dienen.

 

Het verschil tussen Bitcoin en Gulden zit hem in het maximaal aantal munten. Waar de Bitcoin op maximaal 21 miljoen stuks blijft steken, geeft de Gulden maximaal 1,68 miljard munten uit. Met een huidig Nederlands bevolkingsaantal van 17,2 miljoen, zou iedere Nederlander de beschikking hebben over 97 Gulden coins. Dit maakt de Gulden veel toegankelijker en geschikter voor dagelijks betalingsverkeer.

 

Natuurlijk is dit even zwart-wit bekeken, omdat de Gulden ook in handen is van buitenlandse investeerders.

 

Toekomst van de Gulden

Bitcoin wordt door verschillende bedrijven geaccepteerd als betaalmiddel. Andere cryptomunten worden nauwelijks geaccepteerd. Dit ligt écht anders bij de Gulden, waarbij het eind 2017 mogelijk is om bij maar liefst 63 verschillende Nederlandse bedrijven met Gulden te betalen. Het aantal deelnemende bedrijven groeit nog steeds: dit laat zien dat er toekomst voor de Gulden is.

 

Wil de Gulden algemeen geaccepteerd worden als Nederlands betaalmiddel, dan moet er wel nog iets aan de huidige prijs veranderen. Momenteel staat 1 Gulden gelijk aan ongeveer €0,24. Met een maximaal aantal van 16,8 miljard stuks is dit te laag voor het dagelijkse betalingsverkeer. Krijgt de munt een onderliggende waarde van minimaal €20, dan komt deze al dichter bij het doel om mee te draaien in de dagelijkse geldstromen. Wanneer steeds meer mensen de Gulden omarmen zal er met de huidige lage koers een tekort aan deze cryptomunt ontstaan. Een stijging van de koers is het logische gevolg. Hiermee lost het probleem zichzelf op. December 2017 zijn er 350 miljoenen Guldens in omloop.

 

Of de Gulden ooit een wettig betaalmiddel wordt, is op moment van schrijven niet van toepassing. Toch is dit niet onmogelijk. Eerder accepteerden verschillende (buitenlandse) gemeenten en landen wereldwijd de Bitcoin als wettelijk betaalmiddel.

 

Gulden kopen

Gezien het maximale volume en de huidige lage koers, besluiten veel Nederlanders om de Gulden te kopen. Als spaarpotje, belegging of om in een van de vele winkels of bedrijven te betalen; de Gulden biedt veel gebruiksgemak.

 

Voor het bewaren van Gulden is een Gulden wallet (digitale portemonnee) vereist. Voor de smartphone is deze te downloaden in de Google Play Store of op iTunes. Via de website www.gulden.com is een wallet verkrijgbaar voor Windows, Mac en Linux. Gulden kopen kan op de officiële website van de cryptomunt, bij www.nocks.nl of www.litebit.eu.

 

Cryptocurrency zijn onttrokken aan financieel toezicht. De prijs wordt niet gereguleerd vanuit centrale banken. Cryptomunten vallen niet onder het depositogarantiestelsel.
19 reacties

 1. Marcel

  Kan zeker wat worden. Gulden is stabieler gebleken Bitcoin gaat hard onderuit terwijl de gulden rechtop blijft staan deze munt stijgt ook minder hard maar laat juist hierdoor zien dat deze stabiel is.

  • Gerard

   Alles wat op de bodem ligt blijft inderdaad stabiel liggen.

   • Marcel

    Heb in februari voor 2 cent gekocht. In 10 maanden verviervoudigd. Zeg mij bij welke bank ik zoveel rente krijg en ik zal de Gulden vervloeken Gerard.

 2. Cyriel

  Met de huidige koersen van Bitcoin denk ik persoonlik dat die ooit gaat klappen. gulden lijkt wat rustiger. het is wel wat gezegd word dat de koers van gulden wat omhoog moet om als betaalmiddel te dienen. Tussen 10 en 20 euro zou goed zijn. hoger wordt lastig voor kleine betalingen. kijk maar naar bitcoin niemand gaat 0.00001 betalen. lager dan 10 euro maakt t weer te klein. daarvoor zijn er te weinig munten in omloop. zit me net te denken dat 1 gulden eigenlijk 1 euro zou moeten zijn maar dan heeft de ontwikkelaar er te weinig gemaakt.
  ciao

 3. Bxxx

  Ik lees net dat t aantal van 3.5 miljoen niet klopt. Mss even aanpassen?

  • Crypto-admin Bericht auteur

   Daar heb je helemaal gelijk in, bedankt voor het opmerken!

 4. Michel van Haren

  @Cyriel: als de Bitcoin klapt, dan ook de gulden en alle andere cryptocurrency. het vertrouwen is dan weg

 5. TarioM

  Does anyone happen to know the source for this part?

  “… Gulden maximaal 1,68 miljard munten uit… ”

  I thought the maximal coin number would be as Coinmarketcap.com suggests at 450 Million.

  Greetings from Berlin,
  M

 6. Nick

  Gulden is helemaal niet alleen gericht op de Nederlandse samenleving. Het is er ontstaan en ontleent zijn naam aan de vorige betaal eenheid van het land. Het blikveld is wel degelijk internationaal gericht. Dezd uitspraak doet de Gulden tekort in het artikel.

 7. LM

  Heb maanden terug 50 euro geïnvesteerd. Is nu nog 20 euro waard, helaas.

  • Anoniem

   Daar klopt niets van. Zelf ook een maand of 9 geleden geinvesteerd en de waarde is inmiddels verviervoudigd.

  • Niek Hoogendoorn

   In 3 weken tijd is de waarde van mijn €50 gestegen naar €81. En de teller loopt door…

   Geduld LM! 🙂

 8. Kris

  Zou mooi zijn naar de €20/30 of €100.-….. heb er slechts 100939 in mn wallet -;)

 9. Ivo Beekman

  Nice. Look into your wallet i’ll give you gulden.
  Great cryptocurrency!

Reacties zijn gesloten.