De Gulden als spaarsysteem

De cryptomunt Gulden is het open source betaalmiddel, dat zich vooral op de Nederlandse markt richt. In 2014 opgericht door Rijk Plasman en nu onderdeel van een grote community. De achterban heeft een nieuwe manier verzonnen om Gulden bekend te maken: als spaarsysteem voor consumenten.

Hierbij moeten we denken aan een vergelijkbaar spaarsysteem zoals Airmiles of de Albert Heijn zegeltjes. Consumenten worden door ondernemers beloond voor hun aankopen of klandizie. Het idee is helemaal niet slecht en kan voor een grote opmars van Gulden zorgen.

 

Spaarsysteem nog in ontwikkeling

Op het moment van schrijven is het Gulden spaarsysteem nog in ontwikkeling. Dit wil zeggen, er zijn nog geen concrete plannen voor invoering hiervan. Het idee voor dit spaarsysteem is tot op heden een niet uitgewerkt idee van Gulden liefhebbers. Er is een e-mail voor ondernemers opgesteld, die op deze manier kennismaken met Gulden als betaalmiddel.

 

Dit is wat het spaarsysteem kan doen

Geen jarenlange Airmiles sparen of doffe zegeltjes plakken, het Gulden spaarsysteem biedt veel voordelen. Consumenten kunnen niet alleen hun guldens opsparen en van een koersstijging profiteren, ook kunnen ze deze later inwisselen tegen producten. Daarnaast zijn guldens verhandelbaar op verschillende cryptocurrency exchanges. Hiermee zijn ze dus direct inwisselbaar tegen Bitcoin of contant geld.

De invoering van een Gulden spaarsysteem brengt naamsbekendheid met zich mee. Naast het sparen van Gulden kunnen consumenten deze ook zelf aankopen. Hiermee vergroten ze hun digitale spaarbankboekje.

 

Geen worst voor de neus houden

Of de e-mail nu een voorbeeld is of als dat werkelijk wordt rond verstuurd, er staat niet de hele waarheid in. Zo lezen we dat de koers van Gulden sinds 2014 ieder jaar is gestegen. Hier zetten we toch even een kanttekening bij. Op 8 januari 2017 noteerde Gulden een koers van 12,6 dollarcent. Precies 1 jaar later staat de koers op 8,4 dollarcent. Dit is op een heel jaar een verlies van 33%. Het is natuurlijk niet zo netjes om ondernemers een worst voor te houden en die uiteindelijk terug te trekken.

Kijken we naar het koersverloop vanaf het ontstaan van Gulden, dan is deze cryptomunt ruim 7500 procent gestegen. Het is echter niet reëel om ervan uit te gaan dat deze nog eens zo hard stijgt. De hoogste koers ooit lag op 45,6 dollarcent.

 

Het Witness spaarsysteem

Wie niet wil wachten op het concurrerende Gulden spaarsysteem, kan ook zelf aan de slag. In 2017 is het Witness spaarsysteem van Gulden introduceert. Dit is alleen mogelijk voor mensen die al Gulden in bezit hebben. Door dit enige tijd vast te zetten, ontvang je nieuwe guldens. Het is niet te vergelijken met POS of het masternode idee. Een witness valideert in principe de transacties en fungeert als getuige.

Omdat een witness betrouwbaar moet zijn, wordt er een inleg van guldens gevraagd. Zo weet iedereen op de blockchain zeker dat de witness bijdraagt aan een 100% veilig netwerk. Met het witness spaarsysteem kan iemand 3 tot 10% per jaar binnenhalen.

Het witness spaarsysteem vraagt wat voorbereidingen. Daarnaast kun je een bepaalde periode niet bij je guldens. Misschien niet het meest ideale spaarsysteem, hoewel het bij banken vaak niet veel beter is. Laten we dan maar afwachten of het spaarsysteem voor consumenten misschien ooit beschikbaar komt. Dat klinkt in ieder geval een stuk gemakkelijker én leuker.