Gulden 2.0 stuwt de koers omhoog

1 januari 2018

De Nederlandse cryptomunt Gulden laat de laatste dagen een flinke stijging zien. Investeerders zijn in afwachting van Gulden 2.0, een versie die tot 1200 keer sneller is. Eind december 2017 zit het nog in de testfase. Toch belooft deze update heel wat, en wordt er druk geïnvesteerd in de Gulden coin.

 

Het team achter Gulden brengt kernveranderingen van het Proof over Work protocol aan. Voor wie het nog niet wist, bij Proof over Work (PoW) worden miners beloont door middel van coins. Het belangrijkste doel achter PoW is het voorkomen van cyberattacks. Daarnaast heeft het als voordeel dat iedereen kan mee beslissen over belangrijke aanpassingen en dat het Gulden netwerk volstaat met 1 confirmatie.

 
 

Gulden 2.0 implenteert SegSig (Segregated Signatur). Dit heeft veel weg van Segwit, waarmee het mogelijk is om grotere blocks te accepteren. Op de eindstreep passen er meer transacties binnen een block, dit maakt Gulden 2.0 veel sneller.

 

De uitrol van Gulden 2.0 zal in verschillende fases plaatsvinden. In de eerste fase wordt Gulden 2.0 vrijgegeven, waarbij de werking hetzelfde is als de oude cryptomunt. Het zal een week of twee duren voordat de mijnwerkers een upgrade signaleren.

 

In fase 2 hebben geüpgraded gebruikers de mogelijkheid om nieuwe adressen te creëren. Deze fase zal 1 tot 2 weken duren.

 

Fase 3 wordt aangekondigd met Proof of Work 2.0. Er zijn een aantal beperkingen waardoor het voor oude gebruikers mogelijk blijft om op het netwerk te blijven. Wanneer het aantal geüpgraded gebruikers op 95% zit, wordt fase 4 ingeluid.

 

In fase 4 worden nieuwe transactieformaten en regels geactiveerd. Miners beginnen met het opnemen van transacties in het block. Nieuwe accounts kunnen niet langer gebruik maken van het oude format. Oude gebruikers kunnen niet meer deelnemen aan het netwerk. Daarom is het belangrijk dat iedereen met een Gulden Wallet tijdig heeft geüpgraded.

 

Fase 5 kondigt zich aan door het vrijgeven van 2.0. Oude accounts kunnen veilig worden verwijderd zonder dat het block wordt aangetast. Ook controlepunten kunnen veilig worden verwijderd. Fase 1 tot en met 5 zijn belangrijk om geen rommelige harde vork te veroorzaken. Hier heeft het team achter Gulden goed over nagedacht.

 

Lees ook: Gulden is de Nederlandse Bitcoin met toekomst

 

Gulden 2.0 versus Bitcoin

Er wordt gekeken naar de prestaties van Gulden 2.0 tegenover Bitcoin. Zo kan Gulden 2.0 tot 58% meer transacties verwerken en is de synchronisatiesnelheid van de eerste wallet tot 4800 procent sneller. De transactiesnelheid zelf zou circa 1200 procent hoger liggen dan bij Bitcoin.

 

De koers van Gulden

De introductie van Gulden 2.0 is zeker van invloed op de koers. Begin december 2017 noteerde de Gulden rond de $0,08. Dit is halverwege december gestegen tot $0,10. Op 21 december werd een nieuw hoogtepunt bereikt van $0,18, gevolgd door een koers van $0,20 op 25 december. 29 december zien we de $0,23 voorbij komen, en 30 december de $0,26. Een langzame stijging die zich waarschijnlijk de komende tijd voortzet. Gulden 2.0 belooft een mooie toekomst tegemoet te gaan.

2 reacties

 1. Aat

  De belangrijkste verandering die door PoW2.0 wordt ingevoerd wordt hier niet genoemd maar is de invoering van het witness protocol waardoor het netwerk van Gulden veel robuuster wordt tegen hacks en dergelijke Hierdoor kan het Gulden netwerk nu volstaan met 1 confirmatie in plaats van 6 die bij de meeste Crypto standaard is. Hierdoor kan een onontkeerbare transactie dus sneller tot stand komen.

  Als u meer wil weten over het witness proces kunt u hier terecht.
  github.com/Gulden/gulden-official/raw/master/technical_documentation/Gulden_PoW2.pdf

  • CryptoXL Bericht auteur

   Bedankt voor de aanvullende informatie, de auteur heeft het artikel aangepast.

Reacties zijn gesloten.