Flinke verliezen voor Bitcoin en altcoins

Na een periode van mooie stijgingen in december, is de cryptomarkt in januari én begin februari een stuk minder optimistisch. We hebben te maken met de grootste koersdalingen sinds 2014. Vandaag kleurt de cryptocurrency handelsbeurs flink rood. Bitcoin laat in de avond een verlies van 9,86% zien, terwijl Ripple 12,16% moet inleveren.
Dergelijke grote koersdalingen zijn niet vreemd binnen de wereld van de cryptocurrency. Het kan op één dag flink stijgen, maar ook hard onderuitgaan. De laatste twee weken is het sentiment erg negatief. Vandaag is wéér een dag dat alles rood kleurt. Binnen de top 100 van cryptocurrency is Ignis de grootste verliezer, die een daling van ruim 32% mee moet maken. SmartCash krijgt ook flinke klappen en moet 24% inleveren. Beurslieveling Ethereum verliest ‘slechts’ 5% en blijft hiermee hierdoor op de tweede plaats in de list by market cap staan.

 

Naast verliezers zijn er ook een aantal winnaars. De grootste stijger is DigixDAO, met in de avond een koersstijging van maar liefst 11%. Ook Bitcore mag er in de avonduren een schamele 1,72% bijschrijven. De derde plaats is voor Aeternity, deze cryptomunt stijgt vandaag 0,18%. Staar je niet blind op deze stijgers, van de 100 grootste cryptomunten zijn er vandaag slechts 3 stijgers en maar liefst 97 dalers.

 

Nederlandse cryptomunt Gulden heeft het ook zwaar: hoogste koers vandaag is €0,1850, laagste koers €0,1405. Het hoogtepunt werd veroorzaakt door een grote koper, die alles tussen de 14 en 18 cent in één keer wegkocht.

 

Een echte verklaring voor de koersdalingen is niet direct te vinden, zoals wel vaker het geval is. Meerdere factoren kunnen een rol spelen. Reguleringen vanuit andere landen spelen mee. Facebook verbiedt ICO advertenties. Negatief nieuws kan voor een flinke koersdaling zorgen, dat soms een aantal dagen blijft aanhouden. De markt is niet volwassen genoeg om niet te reageren op elk nieuwsbericht. Daarnaast zijn beleggers erg onzeker over de realistische waarde van cryptomunten.

 

Het blijft moeilijk om de koers van Bitcoin en andere cryptomunten te voorspellen. We doen dan ook zelf geen voorspellingen maar blijven de koersontwikkelingen op de voet volgen.