Aantal Nederlandse huishoudens met cryptomunten flink gegroeid

In een half jaar tijd is het aantal Nederlandse crypto beleggers flink gegroeid. In oktober 2017 waren ruim 135.000 Nederlandse huishoudens in het bezit van cryptomunten. Dit is inmiddels met meer dan 300% toegenomen. Opmerkelijk is ook het instapbedrag en de interesse voor de Nederlandse cryptomunt gulden. In het onderzoek van Kantar TNS is ook gekeken naar het type belegger.
Hoeveel mensen hebben cryptomunten?

Nederland telt meer dan 17 miljoen inwoners en 7 miljoen huishoudens. Van die 7 miljoen huishoudens waren in 2016 ruim 67.000 in het bezit van cryptomunten. In 2017 was dit verdubbeld naar 135.000 huishoudens. Vooral in de periode tussen oktober 2017 en februari 2018 is het aantal crypto bezitters enorm toegenomen.

Hoeveel mensen hebben cryptomunten in 2018? Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS is dit in enkele maanden tijd verdriedubbeld. Begin februari 2018 blijken ruim 490.000 huishoudens in cryptocurrency te beleggen. Binnen sommige huishoudens beleggen meerdere personen in cryptocurrency. Hiermee komt het totaal aantal beleggers uit op 580.000. In mei 2018 is dit naar schatting gestegen tot ruim 650.000 beleggers.

 

Vooral bitcoin en ethereum zijn populair

De meeste beleggers gaan voor de populaire cryptomunt Bitcoin en Ethereum. De interesse in Bitcoin is tussen 2017 en 2018 iets afgenomen, terwijl de populariteit van Ethereum en Litecoin gegroeid zijn. Iets meer dan 60% van de beleggers heeft Bitcoin in zijn portefeuille tegenover 35% dat in Ethereum investeert.

 

De Nederlandse cryptomunt Gulden

Met meer dan 1500 cryptomunten is het vaak moeilijk om een keuze te maken. In 2017 had ruim 4% van de crypto beleggers de Nederlandse cryptomunt Gulden in zijn portefeuille. Deze interesse is in 2018 iets afgenomen: in mei zijn dit nog drie procent van de Nederlandse beleggers. Dit zou betekenen dat van de 650.000 Nederlandse beleggers slechts 19.500 mensen in gulden handelt. Waar is het vertrouwen in de Nederlandse cryptomunt?

 

Crypto belegger versus klassieke belegger

Er is een duidelijk verschil tussen de crypto belegger en de klassieke aandelen belegger. Deze laatste heeft een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Ook zijn het overwegend mannen die in aandelen beleggen. De gemiddelde cryptocurrency belegger is 38 jaar oud. Daarnaast zijn het meer vrouwen die in cryptomunten beleggen, alhoewel het ook hier de mannen zijn die overheersen.

Opvallend zijn het aantal jongeren en kinderen dat in cryptomunten belegt. Nederlanders onder de 18 jaar mogen geen klassieke beleggingsrekening openen, terwijl hier binnen de wereld van de cryptomunten geen regels voor zijn. Hierdoor betreden meer kinderen en jongeren de cryptomarkt. Hoeveel kinderen precies beleggen is onbekend, toch weten we van een aantal kids dat ze hier actief mee bezig zijn.

 

De maximale inleg

Veel crypto beleggers zijn voorzichtig. Ruim driekwart van alle Nederlandse cryptobeleggers investeert maximaal €1000. Sommigen leggen €50 in, anderen tot €1000 of meer gaan. Het zijn vooral de nieuwelingen die voorzichtig beginnen.

Een op de vijf crypto beleggers wereldwijd koopt bitcoin met geleend geld. Zorgwekkend, omdat hierdoor ook steeds meer mensen zich in de schulden steken.
Hoeveel winst kan je maken met cryptomunten?

Je zou moeten investeren in cryptomunten omdat je hier toekomst inziet. Dit streven is echter zijn doel voorbij geschoten, de meeste mensen gaan voor snelle winst. In 2017 speelde 35% van de crypto bezitters quitte, terwijl 16% op verlies stond. Bijna de helft heeft winst behaald.

Door de hoge koersstijging in december en de koersval in januari en februari zien deze cijfers er in 2018 heel anders uit. In mei staat ruim een kwart van de investeerders op winst. Onduidelijk is hoeveel mensen quitte hebben gespeeld of op verlies staan. De koersval begin 2018 is vooral te verklaren vanuit regulering vanuit verschillende landen.

 

Over onderzoeksbureau kantar TNS

Kantar TNS, voorheen TNS NIPO, is een van de grootste Nederlandse onderzoeksbureaus.